TrustBuddy

TrustBuddy oli vertaislainayritys, joka myönsi nopeasti lainaa verkossa. Kaikki lainattavat rahat tulivat toisilta TrustBuddyn jäseniltä. TrustBuddy sopi niille, jotka halusivat heti lainaa eivätkä jaksaneet odottaa monia päiviä sen saamiseksi.

Trustbuddy peer-to-peer

TrustBuddy oli ruotsalainen vertaislaina-alusta, joka tarjosi alustan lainanottajille ja lainanantajille kytkeytyä suoraan ilman perinteisten rahoituslaitosten osallistumista. Perustettu vuonna 2009, TrustBuddy oli yksi ensimmäisistä eurooppalaisista vertaislaina-alustoista ja toimi useissa maissa, mukaan lukien Ruotsi, Norja, Suomi ja Tanska.

Alusta tarjosi lyhytaikaisia vakuudettomia lainoja lainanottajille ja mahdollisti yksittäisten ja instituutioiden sijoittajille lainata rahaa näille lainanottajille tuoton saamiseksi. TrustBuddy tuli suosituksi, koska se tarjosi yksinkertaistetun ja suhteellisen helpon prosessin lainojen hankkimiseen ja niihin sijoittamiseen verrattuna perinteiseen pankkijärjestelmään.

Kuitenkin lokakuussa 2015 TrustBuddy kohtasi vakavia ongelmia liittyen väärinkäytöksiin ja huonoon johtamiseen, mikä johti sen toiminnan keskeyttämiseen. Sisäinen tutkimus löysi todisteita taloudellisista epäsäännöllisyyksistä, mukaan lukien asiakasvarojen väärinkäyttö ja merkittävät erot alustan ilmoitettujen ja todellisten taloudellisten tilanteiden välillä. Yhtiö haki konkurssia pian tämän jälkeen.

TrustBuddy-skandaali korosti vahvan sääntelyvalvonnan ja riskienhallintakäytäntöjen tärkeyttä vertaislaina-alalla. Vastauksena sääntelijät eri maissa ovat ottaneet käyttöön tiukempia vaatimuksia ja valvontaa suojellakseen sijoittajia ja lainanottajia, jotka käyttävät näitä alustoja.

TrustBuddy lainasummat ja takaisinmaksukäytännöt

TrustBuddy myönsi lainaa 100 eurosta 600 euroon. Lainan 14 ensimmäistä päivää olivat velattomia. TrustBuddylla oli yli 200 000 käyttäjää, ja se toimi viidessä eri maassa: Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Puolassa ja Espanjassa. Yli 90 % TrustBuddyn käyttäjistä piti TrustBuddya turvallisena, helppokäyttöisenä ja kohtuuhintaisten lainojen myöntäjänä.

TrustBuddy oli vertaislaina-alusta, jossa jäsenet lainasivat rahaa toisilleen, tunnetaan vertaislainayrityksenä. Lainanottaja, henkilö joka täytti kaikki lainaehdot ja haki lainaa TrustBuddylta, ja lainanantaja, TrustBuddyn jäsen joka talletti rahaa verkkosivustolle ja oli valmis lainaamaan rahaa, molempien tuli olla TrustBuddy-tilin haltijoita. Tilin luomiseen tarvittiin henkilötunnus, osoite, puhelinnumero sekä pankkitunnukset.

Vähimmäislainamäärä oli 100 €, ja yhden jäsenen enimmäislainamäärä oli 600 €. Uuden lainan sai ottaa jo ennen vanhan lainan takaisinmaksua 50 € erissä, ja kaikkien lainojen takaisinmaksuaika oli 30 päivää, jota saattoi pidentää 30 päivällä kerrallaan korkeintaan viisi kertaa per laina. TrustBuddyn asiakkaiden ei tarvinnut jonottaa pitkään, sillä lainahakemus käytiin läpi nopeasti, ja hakija sai vastauksen 15 minuutissa ilmoittamaansa numeroon.

TrustBuddy lainakustannukset ja luottotarkistus

Laina-aika alkoi välittömästi ilmoituksen jälkeen, ja lainanottaja sai heti tietää tarkat kustannustiedot. Lainoihin ei kuulunut piilokuluja tai -korkoja, vaan hakija tiesi tarkalleen, mitä joutui maksamaan. TrustBuddy suoritti luottotarkistuksen kaikille lainanhakijoille, ja lainanottaja saattoi milloin tahansa peruttaa hakemuksen, paitsi jos TrustBuddy oli jo hyväksynyt sen ja rahat oli lähetetty tilille.

Hyväksytty laina ilmestyi tilille 1-3 päivän kuluessa, ja jos hakijalla oli käytössään Danske Bank, hän saattoi saada rahat jo samana päivänä, kunhan hakemus oli lähetetty ennen kello 13.00. Maksut Danske Bankin kautta suoritettiin joka päivä kello 17.30, joten rahat olivat tilillä viimeistään seuraavana päivänä.

Velatonta ja velallista lainaa

Jos maksoit koko lainasi takaisin 14 päivän kuluessa, lainasi oli täysin veloitukseton, eikä sinun tarvinnut maksaa käsittelymaksua tai korkoa. Lainan saattoi uusia 30 päiväksi kerrallaan, ja 15–30 päivän kuluessa takaisinmaksu määriteltiin lainan pääomalla ja lainakuluilla. Kaikilla lainoilla oli eri kulut, ja TrustBuddyn kotisivuilla näkyi eri lainamäärien kustannukset.

Lainaa ei voinut maksaa osamaksulla

Lainaa ei voinut maksaa osamaksulla, vaan koko summa tuli maksaa kerralla. Mikäli tämä ei ollut mahdollista eräpäivän lähestyessä, laina-aikaa saattoi pidentää 30 päivällä. Laina-ajan pidentämismaksu vaihteli noin 11 % – 19 % välillä lainasummasta, joten esimerkiksi 100 € lainan pidentämisestä kuukaudella maksoit 19 € ylimääräistä. Lainasumman kasvaessa pidennysmaksut kuitenkin pienenivät, ja laina-aikaa saattoi pidentää enintään 5 kertaa per laina.

Trustbuddy Konkurrsi October 2015