Asuntolaina

Asumista pidetään korkeassa arvossa ja monet suomalaiset taloudet ovat valmiita laittamaan suuren osan käytettävissä olevista tuloistaan asuntoonsa. Asumismaksut ovat suurimmat yksittäiset menot suomalaisille talouksille. Ne, jotka asuvat asumisoikeudella vuokra-asunnossa, laittavat noin 30 % tuloistaan asumiseen. Vastaava luku on asunnon- tai omakotitalonomistajalle noin 20 %. Se, mikä maksaa eniten asunnonomistajille, on koron maksaminen asuntolainasta.

Asuntolaina omakotitaloon ja asuntoon

Omakotitalo- ja asumisoikeusasunto suurkaupungeissa ovat kasvaneet paljon viimeisten vuosikymmenten aikana. Useimmat joutuvat ottamaan lainaa ostaakseen asuntonsa. Asuntolainan takuuna toimii asunto, omakotitalo tai asumisoikeusasunto. Voit lainata korkeintaan 80 % asuntosi arvosta asuntolainassa. Tätä kutsutaan lainakatoksi.

Tällaista osaa kutsutaan perinteisesti peruslainaksi, ja pankki arvioi sen suhteellisen varmaksi lainaksi. Sen takia korko on useimmiten matalampi verrattuna toisenlaisiin lainoihin. Jos tarvitset enemmän kuin 80 % lainaa, niin tarvitaan yksityislainaan, mikä aiheuttaa koron nousemisen. Jotta sellainen laina myönnettäisiin, pankki tarkastaa yksityistaloutesi ja tekee yksilöllisen riskiarvioinnin.

Mitä tulee ajatella asuntolainan suhteen

Kun aiot ottaa asuntolainan, on olemassa monia eri tekijöitä, jotka tulee ottaa huomioon. Ensimmäiseksi tulee etsiä pankki, joka tarjoaa sinulle parhaat ehdot. Koska asuntolaina tulee olemaan suuri osa talouttasi, on vissiinkin ajan arvoista ottaa tarjouksia vastaan eri pankeilta ja lainanantajilta. Aloita menemällä pankkeihin, joissa et ole vielä asiakas, ja katso mitä he ovat valmiita tarjoamaan sinulle, jos ryhdyt heidän asiakkaaksi. Mene sitten takaisin pankkiisi ja neuvottele korosta ja ehdoista. Voit säästää satoja euroja vuodessa!

Asuntolainan anominen netissä

Tänään on helppoa anoa asuntolainaa suoraan netistä. Asuntolainahakemukseen vaaditaan tietoja tuloista, perhesuhteista, muista veloista ja muusta, joka koskee taloutta. Kiinteistömeklarilta saatava kohdekuvaus ja markkinointiarviointi on myös lähetettävä. Sen jälkeen pankki harkitsee ja ilmoittaa sitten myönnetäänkö asuntolainaa.