Kannattaako maksaa osamaksulla

Kuinka kalliiksi tulee osamaksulla maksaminen. Osamaksulla ostaminen voi tuntua hyvältä idealta, jos säästöissä ei sillä hetkellä ole tarpeeksi rahaa jonkin yksittäisen asian ostoon, mutta hankinta olisi tehtävä. Osamaksu voi olla hyödyllinen vaihtoehto, mutta kannattaa pitää mielessä siitä helposti koituvat lisäkulut.

Erityisesti pieniä, noin 100 euron arvoisia hankintoja tehtäessä osamaksulla sen lopullinen hinta kohoaa helposti taivaisiin. Useat nettikaupat tarjoavat omia kulutusluottojaan, joita käyttäessä esimerkiksi vaateostosten hinta helposti tuplaantuu, jos maksuaikaa ottaa pitkälle ajalle.

Milloin on kannattavaa maksaa osamaksulla

Hyvin yleistä on ostaa osamaksulla elektroniikkaa, kuten vaikkapa uusi puhelin tai tietokone. Osamaksulla ostaminen voi olla järkevää, jos tuotteelle on tarvetta heti, eikä koko summaa pysty kerralla maksamaan.

Silloin kannattaa kuitenkin vertailla eri kauppojen ja yhtiöiden osamaksusuunnitelmia ja tehdä suunnitelma mahdollisimman lyhyelle ajalle. Yleensä mitä pidempään ja pienemmissä summissa tuotetta haluaa maksaa, sen kalliimmaksi se lopulta tulee. Ei myöskään ole hauskaa maksella vielä kahden vuoden jälkeen vaatteita joita ei ehkä enää edes käytä.

Osamaksu voi olla myös kannattavampi suuremmissa kertaostoksissa, ja esimerkiksi pieniin, 100 euron ostoksiin saattaa olla parempi löytää toisenlainen rahoitus.

Osamaksulla vai lainaa pankista

Osamaksu ei ole ainut tapa millä yllättävät kulut ja hankinnat rahoittaa, vaan vaihtoehtoja löytyy. Osamaksulla maksettaessa ei eriä voi yleensä halutessaankaan maksaa etukäteen, vaan maksuja pitää maksella pitkään.

Pankista otettavaa kulutusluottoa sen sijaan voi maksaa joustavammin, lainan saa yleensä nopeasti ja helposti netin kautta. Uusia tilejä ei tarvitse perustaa eikä kulutusluottoihin tarvita takaajaa. Pikavippien huonona puolena ovat piilokulut ja kalliit korot.

Kulutusluottoa tai pikavippiä ottaessa on hyvä lukea tarkkaan lainaehdot ja vertailla eri tarjouksia, joka onnistuu kätevästi netissä vertailuun erikoistuneiden ilmaisten palveluiden avulla.

Luottokortillakin maksaminen on vaihtoehto, ja silloin saat yleensä korotonta maksuaikaa kuukauden verran, ja halutessaan koko maksun voi maksaa kerralla ja säästää näin koroissa.

Ennen osamaksusopimuksen hyväksymistä pankit ja rahoitusyhtiöt tarkistavat usein asiakkaan luottotiedot. Luottotietojen tarkistus on tärkeä osa prosessia, koska se auttaa lainanantajia arvioimaan, kuinka todennäköisesti asiakas pystyy maksamaan velkansa takaisin ajoissa.

Jos asiakkaalla on huono luottohistoria tai merkintöjä luottotiedoissaan, tämä voi vaikuttaa osamaksuehtoihin, kuten korkoihin ja maksuaikaan. Joissakin tapauksissa huonot luottotiedot voivat jopa estää osamaksusopimuksen solmimisen. Siksi on tärkeää pitää huolta omista luottotiedoista ja maksaa laskut ajallaan, jotta voi hyötyä joustavista ja edullisista osamaksuvaihtoehdoista tulevaisuudessa.

Joissakin harvinaisissa tilanteissa saatat löytää tarjouksia, joissa luottotietojen tarkistusta ei vaadita, kuten esimerkiksi osamaksu ilman luottotietoja. Huomioithan kuitenkin, että nämä tarjoukset voivat sisältää muita ehtoja tai korkeampia kuluja.