Vertaislaina mahdollistaa lainan ihmisten välillä

Mitä on vertaislaina?

Vertaislaina on kuin lainojen AirBnB, sen tarkoituksena on löytää ihmiset jotka lainaa tarvitsevat sekä ne jotka lainaa voivat antaa. Vertaislaina on lainaa yksityisten henkilöiden välillä, eli tavalliset ihmiset lainaavat rahaa toisilleen netissä olevien palveluiden kautta.

Se yhdistää sijoittajat ja lainaajat niin että paremmat tuotot sijoittajille ja pienemmät korot lainaajille takaavat kaikkien hyödyn. Yhtä lainaa rahoittaa useampi sijoittaja, ja lainaa lyhennetään kuukausittain. Pankkien ja muiden välikäsien jäädessä pois lainaa voi hakea edullisemmin, ja normaalit ihmiset voivat sijoittaa lainoihin.

Sekä lainan hakeminen että lainaan sijoittaminen on yksinkertaista, ja hommassa voi olla mukana omilla ehdoilla. Itse päätät millaista lainaa haluat tarjota tai millaista ottaa, ja hakemuksista valitset parhaiten itsellesi sopivan. Lainan voi myös maksaa takaisin milloin tahansa ilman lisäkuluja.

Vertaislainaan sijoittaminen

Sijoittamalla vertaislainaan voit tienata jopa yli 12%:n korkotuottoa ja saada kassavirtaa kuukausittain. Voit itse päättää kenelle lainaat ja millaisin ehdoin, sekä saat selkeät ja ajantasaiset raportit sijoituksistasi.

Vertaislainaan sijoittamiseen liittyy myös riskejä, kuten kaikkiin sijoituksiin. Tuotto voi erota odotetusta, ja siksi sijoitukset on kannattavaa hajauttaa useisiin kohteisiin. Näin yksittäinen luottotappio ei hävitä kaikkia sijoittamiasi rahoja, vaan pienentää tuottoa.

Suurin riski on, ettei lainaaja maksakaan velkaansa takaisin, joskin yleensä summaa voidaan periä pidemmällä ajalla oikeusteitse. Tämän voi välttää valitsemalla lainanhakijat huolellisesti.

Toinen tuottoon liittyvä riski on, jos lainanottaja maksaakin lainansa takaisin etuajassa, sillä silloin lainanantaja ei saakaan sijoituksestaan yhtä hyvää tuottoa, vaikkei rahaa menetäkään.

Miksi ottaa vertaislainaa

Ottamalla vertaislainaa voit saada parempia tarjouksia ilman piilokuluja, kuin esimerkiksi pikavippejä ottaessa. Vertaislaina on perinteistä pankkia tehokkaampi ja maksat lainasi alhaisemmalla korolla.

Rahan lainaaminen tuntuu inhimillisemmältä kun sen tekee muilta ihmisiltä, eikä sinun edes tarvitse häiritä sukulaisiasi tai ystäviäsi. Hakemuslomakkeen täyttäminen netissä käy nopeasti, voit itse määrittää lainan määrän ja keston.

Lainahakemuksen voi peruuttaa ilman kustannuksia, jos vaikka löydätkin halvemman lainan. Lainan hakeminen on turvallista, sillä henkilötietosi eivät näy lainanantajalle.

Vertaislainan ottamisen miinuspuolena on lainanhakijoiden suuri määrä verrattuna sijoittajiin, mutta palvelun yleistyessä lainoihin tulee enemmän kilpailua ja parempia ehtoja.

Vertaislaina